Грипът настъпва лавинообразно, пикът на вълната е много близо

Симптомите - силни мускулни и ставни болки, отпадналост и висока температура

18.01.2024 | 13:33 Редактор: Толя Стоянова

Смолян е първата област у нас, която от днес е в грипна епидемия. Данните на здравното министерство сочат заболеваемост от 313 на 10 хил. души. На второ място е област Габрово с 309, следва Пловдив с 259 заболели от остри респираторни заболявания на 10 хил. души.

С над 250 болни са Пазарджик, Плевен, София-област и Ямбол. В Смолян, където има най-много заболели, процентът отсъстващи ученици е нисък и към момента не е необходимо да се обявява грипна ваканция.

Броят на заболелите от остри вирусни инфекции и грип в Смолян и областта расте лавинообразно. Потвърдено е, че циркулират щамове на грип тип "А".

"От 9 проби 6 бяха с грип "А". Преди това сме имали по 2-3 случая, виждате как се увеличава броят на положителните за грип проби", каза директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева.

При грипа се проявява характерна симптоматика - силни мускулни и ставни болки, отпадналост и висока температура.

"Това е много характерно за грипа, че започва остро, внезапно, с тези общи симптоми. Температурата е висока до 38-40 градуса, задържа се около 3-4 дни и след вече втория, третия ден, характерното за грипа е, че тогава се появяват симптомите от страна на горни дихателни пътища като: хрема, кашлица, болки в гърлото", обясни д-р Сийка Чернева от дирекция "Надзор на заразните болести".

Лекарите констатират, че грипното заболяване протича по-тежко от Ковид-19, който също циркулира в момента. Освен задължителните противоепидемични мерки, от РЗИ препоръчват да се избягва струпването на много хора в едно помещение. 

"Близките контакти да се избягват, често да се проветряват помещенията. Другото, което силно препоръчвам, е носенето на маска и от болни, и от здрави, особено при посещения в лечебни заведения, транспортни средства, магазини, такива места, в които има събиране на много хора", добави Чернева.

Очаква се пикът на епидемията да настъпи в следващите дни.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.