България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-висока температура в стаята - повече вируси. Златната среда е 19-21 градуса

Праховите частици навън са по-малка вреда от липсата на кислород, каза Христо Атанасов

18.01.2024 | 08:04 Редактор: Толя Стоянова

Чистият и свеж въздух е в основата на един по-здравословен живот, затова в сезона на вирусите е важно да го пречистваме - било то в офиса или в училище. Кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" осигурява датчици, които показват качеството на въздуха.

"Най-важното е проветряването. В идеалния вариант би имало вентилация, която ще задържи температурата вътре и ще филтрира въздуха отвън. Факт е, че в българските училища няма вентилация. Говорил съм с много колеги от чужбина - и в немските, и в американските също няма вентилация", коментира организаторът на кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" Христо Атанасов в студиото на "България сутрин".

Данните показват, че трябва често да се проветрява. По думите му е добре всяко междучасие да се отварят прозорците, за да не се налага това да се прави по време на час, когато децата са седнали.

"По-добре е да е хладно, отколкото да е много топло. Когато зимата навън е 0 или минус 5, ако вътре е твърде висока температурата, е много по-вероятно да се разболеем, защото се създава среда за разпространение и развитие на вирусите. 19-21 градуса са нормалните температури", каза Атанасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Имаме пример с едно училище в Горна Оряховица, което ентусиазирано се включи в кампанията и самите ученици следят и казват "госпожо, трябва да проветрим". Поставени са над 30 датчика. В София имаме вече в 51-во училище", добави Атанасов.

Гостът добави, че праховите частици навън са по-малка вреда от липсата на кислород, тъй като тялото ни не може да функционира без него.

"Наскоро имаше програма за финансиране за подобряване на околната среда. Много от офисите разполагат с вентилация, тя може да се оптимизира и да не работи постоянно", посочи още Атанасов.

Гледайте целия разговор във видеото.