На прага на грипна епидемия - заболеваемостта расте, учениците оредяват

Грипът измества Ковид-19

16.01.2024 | 18:43 Редактор: Толя Стоянова

България е на прага на грипна епидемия. Заболеваемостта в страната бележи ръст за втора поредна седмица. Според специалистите грипът измества Ковид-19 и други остри респираторни заболявания, а учениците в класните стаи постепенно намаляват.

"Картината се промени сериозно тази седмица. Досега имахме паритет между Ковид-19 и грип, сега вече грипът почти превалира тотално. Около 60 са положителните проби", коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

В класните стаи плавното нарастване на заболеваемостта от различни респираторни заболявания все още е в рамките на допустимите стойности за този сезон на годината.

"В 4-ти клас преподавам и има 1-2 отсъстващи деца, не повече. Не съм чул някой да кашля в час", каза учителят Кирил Сестревски.

"Още от началото на януари медицинската сестра всеки ден прави преброяване на отсъстващите ученици. Колебаят се около 10%, което за началото на януари е съвсем нормално. Постепенно започна броят малко да се повишава. Важно е да напомним на родителите, че е необходимо, когато има дори и дребно неразположение - хрема, лека кашлица, е добре децата да си останат вкъщи", посочи директорът на 119-о СУ Диян Стаматов.

Прегледът при специалист е препоръчителен с проявата на първите симптоми като висока температура, главоболие и обща отпадналост. Мерките срещу разпространението на вируса са традиционните.

"Да избягват места със струпване на много хора, особено на закрито. Ако се носят маски, това задължително намалява риска", съветва Кунчев.

Очакванията са още следващата седмица някои области в страната да отбележат пик на заболеваемостта от най-разпространения в момента грип тип А.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)