Танци и богата трапеза: Ромите в Златарица разкриха традициите на Банго Васил

Единството между различните етноси е това, което ги крепи

14.01.2024 | 13:48 Редактор: Тодор Петров

С пищно тържество ромите в Златарица посрещнаха Банго Васил. Празникът, познат още като ромската Нова година, продължава три дни. Събира се цялото семейство, канят се и гости.

С много музика, танци и богата трапеза ромите в Златарица посрещнаха Банго Васил.

"Искам да пожелая на вас и вашите близки много здраве, късмет, любов и всичко най-хубаво. Надявам се да се забавлявате", каза кметът на Златарица Петър Ганев на присъстващите.

Според легендата Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг.

Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари, а на трапезата задължително присъства пернато животно.

"Задължително е васильовденска яхния. Това в Златарица го правим само - с много подправки, със сушена бамя, сушени домати, сушен патладжан. Непременно трябва да има тази манджа на масата. Кадим се за берекет, за здраве", посочи организаторът Митко Болтаджиев.

Ромите казват, че единството между различните етноси е това, което ги крепи. Те си пожелават новата година да им донесе най-вече здраве и берекет.

Вижте повече в репортажа.


1
3 rate up comment rate down comment 0
Габи
преди 3 месеца
Традициите и обичаите на ромите са едни и същи с празник и без празник. Ядене,пиене, танци и песни до зори. Само за работо не ги търсете. Стигат им социалните помощи. Сигнализирай за неуместен коментар