Бориславова: Никой не може сам да решава, да сменя и да хвърля имена на министри

"Няма скрити клаузи за Шенген", заяви тя

04.01.2024 | 10:24 Редактор: Вяра Димова
Бориславова: Никой не може сам да решава, да сменя и да хвърля имена на министри

Няма скрити клаузи за Шенген. Документите са публични. Има много дезинформация и заиграване със страховете на българите, че някакви колосални количества мигранти изведнъж сме се задължили да приемаме. Това не е вярно. Единственото, което България трябва да прави, е да спазват Дъблинския регламент. Това каза Лена Бориславова от "Продължаваме промяната".

Тя определи това като успех, тъй като Шенген е цел на няколко български правителства през последните 12 години.

"Това, което се случи като решение в последните дни, беше наистина много трудно извоювано. В условия, в които в цяла Европа се вдигат граници и се засилват контролите между държавите, България успя да обърне този тренд и за нас границите започнаха поетапно да падат. Освен всичко, в тези условия, в които всяка държава се опитва да защити по-добре територията си, националната си сигурност и обществения ред, ние успяхме да извоюваме с това решение да имаме допълнително сили на Фронтекс по нашите граници и допълнително финансиране от ЕК за повече техника", коментира Бориславова.

Тя отрече и твърденията, че у нас са регистрирани около 6000 мигранти, които са минали през България в последните години и се чака да бъдат върнати у нас.

"Не е вярна тази цифра. По този регламент, който е задължителен за всички държави членки от 2013 година, България носи отговорност само за регистрираните на нейна територия бежанци. Сега ще получим допълнителни средства - финансови и човешки капитал, от Фронтекс", уточни тя пред БНР.

Относно работата на кабинета след ротацията Бориславова коментира пред "Хоризонт": "За нас следващият премиер е Мария Габриел както сме поели ангажимент да гласуваме. Работата на кабинета трябва да продължи съгласно утвърдената програма и приоритети. Никой не може сам да решава, да сменя и да хвърля имена на министри".

По думите ѝ има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
Парапетке
преди 3 месеца
Намерих текста на декларацията с Австрия и Румъния. Там пише, че България ще ограничи вторичното придвижване на мигранти ( на нашата територия е първично) и се задължава да приема бежанци без ограничение, Лено!Не 6 000, а БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЕ! Сухопътен Шенген евентуално може да да обсъди, когато Австрия усети облекчение от мигрантската криза, т.е. - никога. Текстът го има в сайта на ЕС - английска версия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
демокрация
преди 3 месеца
Само Кирето, но заедно с Бориславова могат да сменят министри! На парапета! Сигнализирай за неуместен коментар