Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Коментар: Денков се провали като премиер, Мария Габриел трябва да е по-активна

Асен Василев ще запази поста си, други министри ще се сменят, прогнозираха проф. Мария Пиргова и Валерия Велева

03.01.2024 | 20:54 Редактор: Вяра Димова

Има недоизказани неща по темата с Шенген, защото излиза една информация от вътрешното министерство на Австрия, друга е от българските институции, коментира журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

"Нямаме официално предоставен текст на това споразумение, което подписаха трите страни. Политици от Австрия пускат постове във Facebook. Оказа се, че сме приели 5 условия, в които има притеснителни неща за българското общество. Засега българските политици единствено са се фокусирали върху това като мантра да казват, че нямаме договорка за връщане на 6 000 мигранти от Сирия и Афганистан срещу въздушен Шенген. Не обясняват цифрата. Има категоричен провал в комуникационната политика на правителството по темата за Шенген", каза Велева.

Според политолога проф. Мария Пиргова постъпките на властта са се превърнали в маниер на правителството и сглобката. 

"Не се интересуват от реакцията на гражданите, нито от комуникационна политика. Политическата власт все повече се отстранява и става стабилна. Основните договорености са налице. Това, че се включваме в нова линия, каквато е бежанската, е факт. Правителството ни дава всичко, за да е на власт", уточни пред Bulgaria ON AIR проф. Пиргова. 

Събеседникът ѝ е на мнение, че Мария Габриел трябва да участва по-активно в политическите процеси в страната, да взема по-активно отношение към случващото се, защото тя е бъдещият премиер на България.

"Ще бъде питана по всички въпроси, не само за външна политика. Ще има промени в състава на Министерски съвет. Някои министри ще се разделят с постовете си. Асен Василев ще остане на поста, но ще стане и вицепремиер", прогнозира Велева.

Мария Габриел и Кирил Петков са примери за т.нар. двойно гражданство, смята проф. Пиргова: "Ще видим безпомощност в секторните политики като министър-председател. Бойко Борисов е до нея".

По думите на Велева Денков се е провалил като премиер: "Ще го видим отново в просветното министерство. Това ще бъде погром, ако се върне там. Нацията няма желание за противопоставяне. Прогнозирам, че по време на европейските избори ще бъдат много жестоки. Ще има битка за това колко евродепутати ще изпрати всяка партия. Битката за второ място ще е сериозна. Ако ГЕРБ ще бъдат първата политическа сила, битката за второто място ще бъде между ДПС и между "Възраждане".

Да сложиш партиен лидер за конституционен съдия е грубо нарушение на нормите на Конституцията за разделение на властите, подчерта още журналистът. Тя определи решението на Ахмед Доган Пеевски да съпредседателства с Чакъров като силен ход.

Гледайте целия разговор във видеото.