Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

По 700 нелегални мигранти влизат в България на ден, от 8 хиляди евро - 3 остават у нас

Имаме ли място в Шенген, коментират Мажд Алгафари и Емануил Йорданов

03.01.2024 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Политици като тия не само, че крият и лъжат, но и ни правят на маймуни. Дали ще се справим с границите? Абсурд. 6 000 души - място не можем да им намерим, освен ако не ги третираме като украинчетата - по хотели, по заведения, по молове и т.н. Тези 6 000 души няма да останат в България и бас ловя, че в момента, в който стигнат до България, пак ще духнат към онези държави. Те тук не могат да им намерят нито работа, нито подслон. Трябва да се направи разлика между тези, които бягат икономически и тези, които бягат от война. Това каза преводачът и журналист Мажд Алгафари в студиото на "Денят ON AIR".

Според министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов условията, поставени за Шенген, би трябвало да успеем да ги изпълним.

"Беше крайно време и за повече "Фронтекс", защото и друг път е ставало дума за това - ние пазим външната граница на ЕС, нормално е да очакваме някаква солидарност и помощ. Преди много години, когато влязох в Министерството на вътрешните работи, първото значимо нещо, което се случи, беше едно дарение от Германия на автомобили за "Гранична полиция", впоследствие в края на мандата ми при много изгодни условия сключихме сделка за закупуване на един катер, който беше въведен в експлоатация при следващото правителство", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Алгафари сред мигрантите има както трафиканти, така и радикализирани.

"Нашите служители, особено ДАНС, имат възможност да разберат кой какъв е, неведнъж съм им помагал в това отношение. В момента има около 140-150 души от "Фронтекс", който са на границата, те не пазят границата, нищо не вършат, просто дават някакви съвети. Доколкото чух, щели да го увеличат 3 пъти, колко наши граничари и от жандармерията пазят границата? Няколко хиляди, следователно тези хора от "Фронтекс" и да дойдат, не виждам какво толкова ще правят, те дори нямат представа къде се намират. Ако не са в екип с наши граничари, не могат да свършат никаква работа", категоричен е журналистът.

Йорданов смята, че "Гранична полиция" си върши съвестно работата: "Включително там, където възникне някакъв проблем, той трябва да бъде предаден по съответния ред, за да се вземат мерки и да се осигури необходимата техника."

Мажд Алгафари подчерта, че има лек спад на нелегалните мигранти и в момента по границата ни минават по 600-700 душ на ден.

"Когато климатичните условия бяха по-благоприятни - бяха по 1000 души на ден, тогава се разхождаха из гората. От 10 буса хващаме един, другите продължават, някои ги крият. Но ми е интересно друго - защо Австрия не си пази границата. Те ни поставят условие да сведем бройката до нула, а при тях влизат, значи и те не си пазят границата", отсече преводачът.

А един мигрант от Турция до Германия струва между 7 и 8 хиляди евро, като около 3 000 евро остават на наша територия.

"Държавата не се състои само от "Гранична полиция", има и областни управители, и органи на местното управление, кметове, общински съветници. Може ли бабата, която живее в края на селото, да разкаже по коя пътека минават мигрантите, а хората от местната власт да не знаят?", попита Емануил Йорданов.

Алгафари добави, че болницата в Бургас е "задръстена" от трупове на мигранти.

Гледайте целия разговор във видеото.