МС: Няма условие България да приема бежанци срещу членство в Шенген

"Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството", съобщават от правителствения пресцентър

02.01.2024 | 13:16 Редактор: Искра Ангелова
МС: Няма условие България да приема бежанци срещу членство в Шенген

Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини".

Това съобщават от правителствения пресцентър на официалната страница на Министерския съвет във Facebook.

"Фалшивата новина: България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген.

Фактите: Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди повече от 10 години.

Ето какви са резултатите от спазването на регламента през 2023 година според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет:

Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113.

Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета. Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без гражданство (1), Иран (1), Турция (1).

Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година. Добрата новина е, че по пътя към пълната интеграция на България в Европа фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата", съобщават още от правителствения пресцентър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 1
Дрън-дрън
преди 3 месеца
Австриецът заяви,че " трите държави- Австрия, България и Румъния се договорили България и Румъния да приемат бежанци, особено от Сирия и Афганистан". Това не е " Дъблинско споразумение", а е ново условие. Защо иначе Австрия ще го поставя, ако и до момента го е имало,а? Така правителството излъга, че сме приети в Шенген, а после Австрия опроверга новината.Аз вярвам на Австрия, а не лъжливото правителство. Все пак Австрия е от цивилизования свят, а вие не? Нали така гласи евроатлантическата вяра? Сигнализирай за неуместен коментар