Борисов: Хаосът по границите е причината България да не е влязла напълно в Шенген

"Три години загубени, но сега Калин Стоянов се справя много добре", заяви лидерът на ГЕРБ

02.01.2024 | 12:11 Редактор: Толя Стоянова

"Има ясно разписано споразумение: Денков - Габриел, при ротацията Габриел - Денков", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Бургас в отговор на спекулациите относно евентуалното му завръщане на министърпредседателския пост.

"По принцип България си имаше добър министър-председател, но сега, в тази ситуация, по-добре да се съсредоточим върху работа в партията, структурите. Когато действа подобен принцип на жесток самоконтрол между всички участници в управлението, аз мисля, че това към момента е добро за държавата", коментира лидерът на ГЕРБ. 

"Аз каквото мога да помогна и навън, и вътре в страната, съм го направил - резултатите са видими", допълни той.

Борисов отново обясни и как ще се случват рокадите в състава на Министерския съвет при ротацията: "Според споразумението, което имаме, ще се направи анализ на всеки един и ако има такива, които не са се справили толкова добре, ще бъдат сменени".  

На въпрос дали ДПС разполага с достатъчно качествени личности, които да станат министри, той отговори, че има такива, но Движението били заявили отдавна, че не желаят да участват в изпълнителната власт. Въпреки това щели да се търсят най-добрите личности. 

По темата "Шенген" лидерът на ГЕРБ заяви, че причината България да не е влязла напълно в пространството е хаосът по границите в последните години. 

"Истинският проблем, който нас ни спря за пълно влизане към този момент, беше тези няколко години хаос по границите. Хаосът, несправянето, бог да ги прости полицаите тук - избиваха се полицаи в гонки с мигранти. Три години загубени, но сега Калин Стоянов се справя много добре. В последните няколко седмици и в преговорите, заедно с Мария Габриел и Денков, направиха много. Ние с Кирил помагахме чрез двете комисии, каквото можахме", каза още Борисов.

Той бе категоричен, че българските власти трябва да положат много активни усилия, за да може да получим "Да" и за сухопътния Шенген в рамките на няколко месеца. Борисов обясни, че ще се отпуснат пари за външната ни граница с Турция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
3 rate up comment rate down comment 0
Наивен ли си или...
преди 3 месеца
Няма да има Шенген " по суша". Австрийският вътрешен министър ясно го каза. Няма да има бело за цяла Европа без граничен контрол.Няма да ви се получи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
...
преди 3 месеца