Кербала и най-черната Коледа за България - какво обяви Тагарев?

На 27 декември 2003 г. около обяд военна база е атакувана с камион-бомба

27.12.2023 | 18:39 Редактор: Толя Стоянова

Навършват се 20 години от атентата в базата в Кербала. Паметта на петимата загинали български военни бе почетена с възпоменателна церемония в Карлово, на която министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви бъдещите мисии на Българската армия.

На 27 декември 2003 г. около обяд военната база в Кербала е атакувана с камион-бомба. Ръцете на шофьора-атентатор са били завързани за волана така, че машината да не може да спре дори след като военните открият стрелба по нея. След секунди последвал мощният взрив, отнел живота на български военни. 20 години по-късно паметта им бе почетена в Карлово.

"Ние ценим усилията на нашите военнослужещи, приноса им към международния мир и сигурност и се прекланяме дълбоко към героизма и саможертвата, и жертвите, които дадохме в тези операции. Поклон пред паметта на загиналите", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Поклон пред паметта на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров", каза началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Мисиите зад граница за българската армия не спират. Планират се и нови. Очаква се военните ни да се включат в операция срещу пиратството в Червено море.

"Знаете, че България е една от най-пострадалите страни с кораб с български капитан и помощник-капитани. Другият кораб "Руен" плава под малтийски флаг и е в Сомалия. Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим по някакъв начин да допринесем към тази операция", обяви Тагарев.

"Страната ни може да прати щабни офицери, които да се включат в операцията срещу пиратството", добави министърът на отбраната.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)