Тагарев: Нашите герои от Кербала не са забравени

Българската армия днес е по-силна и по-модерна, каза военният министър

16.12.2023 | 15:25 Редактор: Вяра Димова
Тагарев: Нашите герои от Кербала не са забравени

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в отбелязването на 20-ата годишнина от терористичния атентат срещу база "Индия" в Кербала, Ирак, при който загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон – майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Антон Валентинов Петров и офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров, а десетки бяха ранени.

"Нашите герои от Кербала не са забравени – това са свидни жертви, които носим в сърцата и мислите си и ще помним и почитаме, докато я има българската армия и докато я има България", заяви Тагарев в обръщението си към семействата и близките на загиналите, към техните колеги и приятели.

Той припомни, че страната ни участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до декември 2008 г. с 11 военни контингента с обща численост 3367 души.

"Българските военнослужещи се справиха и натрупаха ценен боен опит. Техните действия заслужават висока оценка и те получиха признание от нашите съюзници", категоричен е министърът на отбраната.

"След няколко месеца предстои и отбелязването на 20-ата годишнина на членството на България в НАТО. И тук трябва да кажем, че усилията на българските воини в Ирак не бяха напразни", посочи в заключение министър Тагарев.

Той подчерта, че днес българската армия е по-силна, по-модерна, повече оперативно съвместима с армиите на съюзническите държави, а българските граждани са по-защитени от когато и да било, защото наред с нарастващите заплахи, нарастват и мерките за гарантиране на нашата сигурност. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
Ужасен
преди 4 месеца
Ти нормален ли си , бе? Нелепото ти признание, че са загинали за НАТО е повече от подигравка Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Оная с косата
преди 4 месеца
И чии интереси и национална сигурност защитиха ? Сигнализирай за неуместен коментар