Тагарев за новата военна помощ за Украйна: Ще помагаме дотогава, докато е нужно

"Подпомагането на Киев на представлява пряк интерес за България", заяви министърът на отбрана

08.12.2023 | 19:29 Редактор: Искра Ангелова
Тагарев за новата военна помощ за Украйна: Ще помагаме дотогава, докато е нужно

Ще помагаме дотогава, докато е нужно. Това заяви военният министър Тодор Тагарев по време на дебатите за допълнителната военна помощ, която България ще изпрати към Украйна.

"Неколкократно беше зададен въпросът какво ще се дава, колко или кого ще обучаваме, за какъв период от време. Това става достатъчно ясно от самото наименование на решението, а то е за предоставянето на военна помощ за Украйна дотогава, докато е нужно", заяви Тагарев.

"Този приоритет съвсем не е случаен. Тук става въпрос за подпомагане на една страна, която води справедлива отбранителна война, за да определя сама с цел да запази своя суверенитет, свобода и независимост и да осигури на своите граждани възможност сами да решават съдбата и мястото си в света, а някой в Москва да решава вместо тях", категоричен бе министърът. 

Той заяви, че подпомагането на Украйна представлява пряк интерес за България. Тагарев отново препотвърди позицията, че нашето Министерство на отбраната застава зад украинската страна.  От опозицията освиркаха Тагарев с викове "оставка". В отговор на това министърът заяви, че България е продавала своето въоръжение в годините назад, а то е било изправно и се използва от чужди армии.

"До момента сме получили само около 330 хиляди лева за доставянето на нелетална помощ. За другите сме си направили заявката само че понеже много късно сме си го дали, ще получим тези средства доста по-късно", каза Тагарев,, цитиран от "Фокус".

С новия пакет България ще обучава на английски език украинските войници. Украинците ще получат и обучение по летателно инженерство, за самолетите F-16, които се очаква да получат. По думите му това ще повиши авторитета на Българската армия.

Според него няма опасност за националната сигурност за страната ни заради помощта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
Некадърнико
преди 2 месеца
КОЙ ти дава правото да говориш от името на България? Говори от това на украинското посолство, което обслужваш . Лесно подаряваш нашето оръжие и *** комисионни и пари от измисления фонд " за мир". Най- справедливата военна помощ ще бъде да събереш шпионите от НС е МС и да заминавате за Украйна. Много сте " щедри" с чуждото ........ Сигнализирай за неуместен коментар