Тагарев: Трябва да се намери начин за противодействие на руската дезинформация

Трябва да бъдат включени всички държавни институции, смята военният министър

08.12.2023 | 16:36 Редактор: Вяра Димова
Тагарев: Трябва да се намери начин за противодействие на руската дезинформация

"Противодействието на дезинформацията изисква усилията на държавни институции, независими регулатори, обществени организации, които имат интерес в сферата на отбраната. Фокус на моята работа е да се намери вариант за противодействие на руската дезинформация във Въоръжените сили, за да е ясно, че военнослужещите, за които правителството и Народното събрание заделят огромни средства за превъоръжаване, повишаване на заплатите и социалния статус, не се поддават на влияние в чужд интерес", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на форум на тема "Руската дезинформация и българският институционен и медиен разговор".

"Противодействието на хибридните заплахи може да бъде само и единствено противодействие от страна на цялата държава и на цялото общество. Трябва да бъдат включени всички държавни институции, включително служби за сигурност, контраразузнаване, финансово разузнаване, всички видове регулатори, които наблюдават и защитават конкуренцията и регламентират поведението на медиите, обществени и частни организации. Няма отговор само от една институция и дори само от страна на правителството, трябва да бъде от цялото общество", категоричен е Тагарев.

Като една от важните стъпки за противодействието на дезинформацията на национално ниво той посочи подписването на Меморандум за разбирателство между Съединените щати и България за противодействие на външна намеса и информационно манипулиране, като основен акцент на подобни взаимодействия са обученията и създаването на структури в държавните институции.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)