20 години от атентата в Кербала: Военни ритуали в памет на загиналите военни

Българската армия губи общо 13 военнослужещи в Ирак

27.12.2023 | 07:21 Редактор: Деси Николова
20 години от атентата в Кербала: Военни ритуали в памет на загиналите военни

Навършват се 20 години от атентата в българската военна база в Кербала, когато кола бомба се вряза в българската база "Индия". 

С възпоменателни събития и военни ритуали ще бъде почетена паметта на загиналите в базата, както и по време на операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак в периода 2003 – 2008 г. При терористичния атентат загинаха майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Българската армия губи общо 13 военнослужещи в Ирак. 

Днес в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват във военен ритуал – панихида пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм. Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада ще отдадат почести и ще поднесат венци с цветя. Церемонията ще започне в 11.00 ч.

Възпоменания ще има и в Русе, а на 28 декември в Плевен и Крумовград.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
В церемониите ни е силата. А наказани в Българската армия няма, за това че изпратиха тези момчета неподготвени и без нужната окомплектовка. С падналия изтребител, пак лъсна същия прблем. Толкова жалко за безсмислените загуби на човешки животи. Мир на праха им! Сигнализирай за неуместен коментар