Доц. Кунчев каза кога да очакваме пика на грипа и дали имаме проблем с коклюша

Около нас продължава да има и Ковид-19

14.12.2023 | 13:08 Редактор: Толя Стоянова
Доц. Кунчев каза кога да очакваме пика на грипа и дали имаме проблем с коклюша

"Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му към момента заболеваемостта е по-ниска от тази през миналата година. Забавя се с около седмица - две, каза той, като посочи, че са регистрирани случаи и на грип тип А, и на грип тип Б. Д-р Кунчев отбеляза, че в последните 2-3 години има голям интерес към противогрипните ваксини. Той увери, че всички ваксини, които държавата е осигурила за хората над 65 години, ще бъдат употребени.

 

Главният държавен здравен инспектор отчете, че около нас продължава да има и Ковид-19. По думите му в 95% от случаите при хора с добро общо състояние заболяването преминава доста по-благоприятно отколкото преди 2 години.  Д-р Кунчев съветва да избягваме контакт с болни хора, както и да носим маски на места, където се събират много хора. 

Той успокои, че в България няма проблем с коклюша.

"От началото на годината имаме само 19 случая и сме много далече от драматични цифри", увери д-р Кунчев. 

По думите му имунизационният статус на населението в България по отношение на коклюша е сравнително добър, но: 

"Би могъл да бъде и още по-добър, който да ни гарантира, че дори при поява на случаи, те няма да прераснат в епидемия. Затова е необходим обхват от 95%. За различни области има известни разлики. Като цяло обаче ние сме под този оптимален обхват. В различните годините той се движи между 89-90% до 94%, като в по-ниските възрасти е по-висок. Колкото повече порастват децата, малко по-трудно ги намираме, има движение на населението и този обхват постепенно спада". 

Д-р Кунчев посочи, че причините за това са различни.

"В големите градове страхът и колебанието у родителите всяват антиваксинални движения", каза той, като отбеляза все пак, че този процент не е толкова голям - до 5%.

"При ромското население и хората, работещи в чужбина, също има затруднения", коментира специалистът, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС