България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нов грип от Азия настъпва в Европа - какви са симптомите и има ли повод за притеснение?

Микоплазма пневмоние за пръв път попада под светлината на прожекторите, каза проф. Радостина Александрова

04.12.2023 | 08:14 Редактор: Тодор Петров

Мистериозна пневмония препълни болниците в Северен Китай и предизвика силна тревога, че може да е началото на нова пандемия. Излезе информация, че новата инфекция вече е достигнала Европа. 

"Миналата седмица положението бе по-сериозно, имаше затворени училища и грипна ваканция. Този грип много прилича на Ковид относно симптомите. Започва със силна кашлица, след това мускулна треска и висока температура, приключва с течащ нос и отхрачване. Тук докторите предписват много силно и ефективно лекарство. Грипът отминава за няколко дни", коментира преподавателят във финансов колеж в Китай Димитър Владиков за Bulgaria ON AIR.

Китайците не са съгласни, че грипът идва от тяхната страна и твърдят, че е внесен от Индонезия и Малайзия, стана ясно още от думите му.

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова посочи в студиото на "България сутрин", че в исторически план повечето пандемии са тръгвали от Китай, но в това няма нищо конспиративно. 

"В конкретния случай става дума за усложнения на грипния вирус, аденавирусите и респираторния синцитиален вирус. По време на пандемията голяма част от инфекциозните агенти буквално изчезнаха, за да се върнат веднага, когато мерките бяха отпуснати. Събраха се няколко поколения дечица, които наваксаха след отпускане на мерките", обясни тя. 

Микоплазма пневмоние за пръв път попада под светлината на прожекторите, обърна внимание проф. Александрова и добави, че това е много добре позната бактерия, която предизвиква инфекция на дихателните пътища. 

"Става дума за атипична пневмония. Нямат клетъчна стена, по-бавно се размножават и предават. Тези пневмонии протичат сравнително леко, но може да има и тежки случаи и да излезе извън рамките на белите дробове", поясни вирусологът.

По думите на проф. Александрова това е бактериална инфекция и за лечението ѝ се използват антибиотици, които трябва да бъдат съобразени с характеристиките на този патоген. Микоплазмата засяга млади хора - под 40 години, сега са засегнати основно деца. Франция, Дания, Швеция и Нидерландия вече съобщиха за повишаване на случаите.

"Не всички хора, които кашлят, имат пневмония. Ковид-19 също предизвиква атипична пневмония. Пневмониите при всички случаи биха си приличали като симптоматика", уточни вирусологът 

В същото време навлязохме в грипния сезон, като пикът традиционно се очаква да настъпи през януари и февруари. Предстои да разберем какъв ще бъде профилът на поведение на коронавируса.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа


7
0 rate up comment rate down comment 3
Без значение!
преди 4 месеца
Тук освен да ни плашат ,да ни грабят ,убиват друго нищо не се прави! Целево! Да изчезнем колкото е възможно бързо,че други да се засилят тук на хубавото място....!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
6
6 rate up comment rate down comment 1
Фантомас
преди 4 месеца
Престанете да плашите народа! Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 3
М'глата
преди 4 месеца
Ся онзи от *** бил гладил пак черната погребална униформа...само чакал сигнал от Тиквата.А ботоксовата принцеса,събирала капачки,за да закупи черни чували за ....знаете. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 2
Климбо
преди 4 месеца
Тоя вампир без шия,пак ли го каните????Онази разно***ледата пропускате баба Радка....а тя може да си е заминала от шестия бустер... Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 4
Qnon
преди 4 месеца
Лельо Бетси, я ходи вари компоти и не се занимавай да плещиш глупости срещу някой друг къс лев. Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 2
^^©
преди 4 месеца
Като ви е крива Азия, не ходете там и никакви болести няма да "настъпят" в Европа!'що се бутате, 'де' не трябва?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 4
Сливен
преди 4 месеца
Отново излязоха шаманите от преизподнята Сигнализирай за неуместен коментар