Функционална (не)грамотност: Родители възмутени от задача за 2 клас (+СНИМКА)

Учителят е задраскал отговорите на ученика като неверни

07.12.2023 | 12:43 Редактор: Елеонора Танева
Функционална (не)грамотност: Родители възмутени от задача за 2 клас (+СНИМКА)

Актуална тази седмица е темата за функционалната грамотност на децата. Оказа се, че дори в точна наука като математиката, има какво да се желае и резултатът на 2 и 2 невинаги може да е 4.

Майка на второкласник сподели в социалните мрежи задача, която учителят е приел за грешно решена.

"Понеже в последните дни много се говори за функционална грамотност, как разбирате първите два въпроса от тази задача от тест по математика за 2 клас? Според мен отговорите на детето са верни. Защото, когато отидеш в магазин и попиташ колко струват игрите, не получаваш отговор за цената на всички игри в магазина", пише Ирена Добрева.

Очакванията ѝ, както и на повечето коментиращи задачата, е ако авторите са имали предвид цената общо на игрите или картите, да добавят към въпроса думата "общо". 

"Когато обвиняваме децата във функционална неграмотност, е добре първо да им подаваме функционално грамотни материали", призова майката.

Мнението ѝ е подкрепено от повечето коментиращи. 

"Колко по-ясно щеше да бъде, ако беше добавена думичката "общо" за първите два въпроса...". "Като учител за всеки случай бих добавила думата "общо" във втори клас. В четвърти вероятно не бих я добавила."

Родители споделиха, че подвеждащите въпроси в тестове са често срещани, дори и на НВО: "По същия начин се случи на НВО по БЕЛ тази година - неграмотно условие, за което после им режеха точки."

Снимка: pixabay