Ученици обясниха защо са на дъното в класацията: Учим наизуст само за тестове, трябва ни практика

С промените, които предстоят, ще им по-добри резултати, убедени са преподаватели

05.12.2023 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Недостатъчна подготовка и малко часове за практически задачи. Според учениците това е причината за лошите резултати от теста PISA. Той показва, че българските ученици са на дъното на класацията по математика и четете в Европейския съюз. Проверени са уменията на 6107 деца от 202 училища.

"Самите задачи не са обяснявани и не са практикувани, това ни затруднява", каза гимназистката Виктория Станкова.

Учениците наизустяват учебния материал, за да изкарат добра оценка, а не се фокусират върху практически умения, нужни за живота.

"По-добре да научаваме нещо, отколкото да го наизустяваме за определен период, докато мине тест или изпитване", добави Виктория.

Йорданка Алексиева е преподавател по математика на десетокласници. Смята, че най-големият проблем за подготовката е липсата на достатъчно време, за да упражняват учениците наученото. 

"Трябва да има достатъчно голям набор от такива задачи. Занапред времето ще бъде повече за решаването на такива задачи", коментира Йорданка Алексиева.

Директорите пък настояват за пълна промяна в образователната система.   

"Стерeотипът е по-скоро да изпитваме децата за това, което знаят. Например, имаме регион по география, на изпита, това което искат, е не да помниш и цитираш, а да извличаш от цялата информация. Как да го направят децата, като ние не го правим в училище", коментира директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

За да започнат учениците да подобряват резултатите си, трябва да има промяна не само в преподаването, а в оценяването на децата.

Вижте повече в репортажа.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа


3
4 rate up comment rate down comment 2
Параграф 22 от Пловд
преди 4 месеца
Хи хи хи ...Нямало практика. Кой ви пречи да решавате задачи вкъщи и когато имате затруднения да питате учителя си? Или по БЕЛ, или по който и да е друг предмет? Има и часове за консултации.Стига се повтаря като мантра едно и също. Учениците нямат умения да учат, нямат мотивация. Фодителите им смятат, че училището е за забавление. Не е за забавление, а за учене е! И учендто е двустранен процес между учителя и учиника. Вие не влизате в час, практика им трябвала? Смях...през сълзи. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
УжасТ
преди 4 месеца
А медалите от олимпиади, световни и европейски първенства по математика? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 4 месеца
Направо трагедия нямам думи. Ей сега трябват оставки и наказани.Иначе всичко знаят в Тик ток YouTube и Мета ама въпроси от PISA не знаят. Сигнализирай за неуместен коментар