България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сбъркани ценности: Ученици пушат в междучасия, а ще им искат декларации за ресторант след 22 ч.

Промяната може да дойде със стимули, а не със санкции, убедени са Павлин Петров и Анна Влаева

06.12.2023 | 09:10 Редактор: Елеонора Танева

Проект на постановление на Министерския съвет предвижда дете да бъде на ресторант след 22 ч. само с декларация.

"Ние сме в сферата на гостоприемството, хората идват да се почувстват добре, да се нахранят, да общуват. Наша работа е да ги обгрижваме, това е допълнителна административна пречка - колегите да следят дали е 22:05, кой е на 18 години, кой с кого е", коментира в студиото на "България сутрин" Павлин Петров от Асоциацията на заведенията.

По думите му готвените промени ще внесат допълнително напрежение в обществото.

"Толкова като искаме да превъзпитаваме децата, да намерят стимули да ги вкарат в спортните зали, ако мислят, че това е вредна среда. Това няма да доведе до никакъв резултат, няма логика в искането на тази декларация", каза още Петров.

Той уточни, че за барове и дискотеки ситуацията е различна и там лица под 18 г. нямат работа.

"Нощни барове, клубове и дискотеки - там не е мястото за тях, и за самият бизнес това е усложнение - кой с кого е влязъл, какво употребява, ако стане нещо - викат се линейки, полиция", мотивира се гостът.

Специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева коментира пред Bulgaria ON AIR, че ценностите на младите са размити.

"Ако се разходим около гимназиите в големите междучасия, ще видим пиене на енергийни напитки, пушене на различни електронни цигари, което говори за ценности. Сега не се крият, а е въпрос на показ. Продават ги помежду си, това те прави известен, готин, с пари, това увлича младежите, имаме нужда от мярка, която да спре това", призова Влаева.

Тя предположи, че ще настане хаос с проверките: "Ако видим мъж и жена с деца - те как ще доказват кое е техно? Ще искаме много лични данни - трябват ни две лични карти и един акт за раждане".

Павлин Петров предположи, че ако декларациите бъдат въведени, може да се стигне до отлив на посетители. 

"Децата, ако решат, те наемат един апартамент, ще се съберат вътре и безконтролно ще направят каквото си искат. Трябва да работим върху възпитанието на децата - да знаят кое може и кое не, да са си вкъщи след 22 ч., това може да стане само със стимули", убеден е Павлин Петров.

Анна Влаева допълни, че по-добрият подход е чрез поощрение децата да имат по-богато ежедневие и различни занимания, така няма и да имат сили да мислят за вечерни излизания.

Гледайте целия разговор във видеото.