"Българската Коледа" връща детски усмивки. Маги мечтае да проходи

Инициативата е под надслов "Да дарим надежда на дете в беда" и е с насоченост към детската хирургия

27.11.2023 | 19:58 Редактор: Толя Стоянова

Президентът Румен Радев официално даде началото на 21-ото издание на "Българската Коледа" от Бургас. Държавният глава посети отделението по неонатология в държавната болница в морския град. 

Маги е от Бургас и е едно от децата на "Българската Коледа". Тя се ражда преждевременно и страда от детска церебрална парализа. Две години поред тя получава средства за рехабилитация благодарение на инициативата.

"Маги има доста голям напредък в сравнение с миналата година, точно заради рехабилитацията. Просто за нея и за всички дечица с детска церебрална парализа, това е основното", каза майката на Маги - Анастасия Велчева.

Маги има една голяма мечта - да проходи.

Осмокласникът Димитър също е дете на "Българската Коледа".

"Заболяването му е мускулната дистрофия на Дюшен и тъй като приема кортикостероиди от много малък, се нуждае от хормон на растежа за подсилване", сподели майката на Димитър Татяна Петрова.

"Днес отриваме 21-ото издание на инициативата "Българската Коледа" с надежда да видим отново върнати детските усмивки и надеждата в хиляди български семейства. Тази година това издание е под надслов "Да дарим надежда на дете в беда" и е с насоченост към детската хирургия", каза президентът Румен Радев.

"Българската Коледа" многократно помага с апаратура и на отделението по неонатология в държавната болница в Бургас.

"Някои от нашите пациенти се раждат преждевременно, други се раждат с вродени заболявания и за да оцелеят, имат нужда от нашите специални грижи", коментира д-р Стилияна Томова.

Тази година "Българската Коледа" е помогнала на 586 деца за диагностика и лечение на скъпо струващи процедури и рехабилитации. 26 лечебни заведения в цялата страна са получили високотехнологична апаратура.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)