Снежен капан за туристи в Еленския балкан, спасиха други 9 от билото на Стара планина

"Прави се всичко възможно те да бъдат изведени", каза кметът на община Елена

26.11.2023 | 17:37 Редактор: Искра Ангелова
Снежен капан за туристи в Еленския балкан, спасиха други 9 от билото на Стара планина

Има блокирани туристи във високопланинските махали в община Елена, но извеждането им от къщите за гости и вилите, където са, е трудно, заяви кметът Дилян Млъзев. Най-високата община в област Велико Търново е с много затворени пътища от паднали дървета и напълно без електрозахранване.

Сред блокираните туристи в Еленския Балкан няма деца. Поддържа се връзка с хората, които са предприели пътуванията, въпреки предупрежденията за тежката зимна обстановка.

"Като се прави всичко възможно да бъдат изведени, но е много трудно, защото те са в отдалечени махалички, до които достъпът по принцип е труден, а сега положението е още по-сложно", поясни още Млъзев.

Във високите части на община Елена снежната покривна е 60-80 см. 

"Нямаме електричество в по-голямата част от населените места, да не кажа във всички. Много е трудно разчистването на пътната мрежа", посочи Млъзев, цитиран от БНР.

А деветимата туристи, блокирани на билото на Стара планина, са спасени и свалени в Троян. Много населени места в Ловешка област продължават да са без ток, все още има затворени пътища в региона. Екипи на електроразпределителното дружество продължават да отстраняват аварии по електропреносната мрежа в цялата област.

Затворени за движение заради паднали дървета и снегонавявания остават Троянския проход и пътните участъци Ловеч – Плевен, Шипково – Рибарица, Ябланица – Гложене, Ябланица – Джурово, Златна Панега – Роман и Лесидрен – Добродан.

Най-тежка продължава да е обстановката в общините Троян и Априлци, където снежната покривка е над 50 см. В Троян за утре е обявен неучебен ден.

Снимка: БГНЕС