Софиянци са гневни - десетки коли са смачкани от дървета, някои квартали все още чакат ток

"Обстановката е много тежка", заяви кметът на София - Васил Терзиев

26.11.2023 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

В София през цялата нощ валя сняг. Хиляди са сигналите за паднали дървета в София, а десетки квартали останаха без ток. В социалните мрежи заваляха снимки от непочистени и блокирани автомобили.

Екипът на Bulgaria ON AIR тръгна по софийските улици, за да провери дали след натрупаните почти 15 сантиметра сняг улиците се почистват. 15 минути след полунощ по булевард "Симеоновско шосе" посока центъра автомобилите се движат с много ниска скорост, а някои от тях са аварирали.

30 минути след полунощ екипът ни вече беше до НДК. Снегорините са минали по главните улици, но какво е положението по малките улици? На всеки три метра в малките улици в центъра на столицата има паднали дървета.

40 минути след полунощ - булевард "Христо Ботев", посока Триъгълника на властта - снегопочистващите машини са минали и по жълтите павета, дори в този късен час има движещи се автомобили и пешеходци.

5 минути преди 01:00 ч. екипът ни вече се движи по Цариградско шосе, където срещна и първия снегорин. Установяваме, че в най големите квартали - "Младост", само едното платно на булевард "Александър Малинов" е почистено, а вътре в квартала по големите улици са частично почистени. Виждат се счупени клони и затиснати автомобили.

Вълна от недоволство залива социалните мрежи в неделя сутрин, след като десетки софиянци се събудиха и видяха колите си потрошени от паднали клони и дървета. Прекъсване на тока имаше в няколко квартала.

Тази сутрин обстановката в столицата коментира и кметът на столицата Васил Терзиев: "Обстановката е много тежка, тъй като снегът е доста тежък. Много от дърветата са още със зелени листа. Това доведе до много паднали дървета, изпочупени клони, което пречи на снегопочистващите машини. Има много скъсани кабели на места, проблеми с електрозахранването."

Градският транспорт се движи при зимни условия, като се налага и алтернативен транспорт.

В районите на селата Бистрица, Панчарево и Лозен също има прекъсване на електроподаването.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR