Снегът блокира България - населени места останаха и без вода, лавина падна върху бус

В Разград е обявено бедствено положение

26.11.2023 | 13:37 Редактор: Искра Ангелова

Тежка e зимната обстановка в цялата страна. Червен код за опасно време с предупреждения за силен снеговалеж и бурен вятър е в сила за три области в Североизточна България - Добрич, Разград и Силистра.

В Разград е обявено бедствено положение заради снега. Затворени са старопланниските проходи - "Шипка", "Хаинбоаз" и Рижкия проход.

Лавина падна върху бус на прохода "Петрохан". За щастие, няма пострадали. А в София хиляди сигнали за паднали дървета и десетки квартали без ток.

В девет общини в Шуменско е обявено бедствено положение заради лошото време. Нарушено е електроснабдяването във всичките общини поради аварии. Има проблеми и с водоподаването.

Затворени за движение са пътищата Шумен - Силистра, Шумен-Разград. Заради тежката зимна обстановка утрешният ден в Шуменско е обявен за неучебен. Движението в област Разград е ограничено за всички МПС поради обилен снеговалеж и намалена видимост. Затворен е пътят Добрич-Варна.

В "Петрохан" снежната покривка е 70 см. Има обходни маршрути. Един от тях е - Монтана-Криводол-Враца. Затворен е проходът "Шипка". Семейство с деца беше блокирано в кола, докато екипи на пожарната се опитваха да достигнат до бедстващите хора. След няколко часа семейството е освободено.

Тежка е зимната обстановка в цялата Старозагорска област. Заради бурния вятър и обилния снеговалеж видимостта е силно ограничена. Пътят Дунавци - Шипка, участъците Крън - Шипка и Крън - Шейново са затворени. Забранява се движението на МПС от и към Бузлуджа и хотелите и хижите в района.

В проходите "Шипка" и "Хаинбоаз" клетките на мобилните оператори, които са с резервни генератори, са започнали да изключват, тъй като дълго време не е имало електричество.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bulgaria ON AIR