Над 100 човека са спасени от тежкото време. Денков отговори на Пеевски: Да излезе с лопати да изчисти снега

"В над 1000 населени места все още нямаме подаване на ток", заяви премиерът

26.11.2023 | 12:37 Редактор: Искра Ангелова

Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но това значи наличните екипи да имат достатъчно време, за да отстранят всички стотици повреди по електрозахранването. Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в Североизточна България. Това заяви премиерът акад. Николай Денков. Министър-председателят свика извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

Над 100 човека са били освободени от снежни капани благодарение на различните институции.

"В над 1000 населени места все още нямаме подаване на ток. Това е нещо, което може да се предвиди, но не може да се предотврати в такъв срок. В момента ситуацията е тежка в почти цялата страна. Над 100 човека през тази нощ са били освободени от снежни капани", допълни той.

"Продължават да се разчистват пътищата, но в някой области е по-трудно. В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко в следващите часове", поясни Денков.

Той напомни, че преди два дни експертите от НИМХ са предупредили, че предстои влошаване на времето и комбинация от тежък, мокър сняг и ветрове.

На въпрос защо граждани стоят на студено и тъмно не само в София, но и в цялата страна, Денков посочи: "Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии. Трябва време, за да се отреагира на авариите. В момента събираме информация от цялата страна. Ток няма, защото са скъсани жиците."

"Не знам как си представя Пеевски ролята на премиера. Призовавам го да излезе със снегорини и лопати и да изчисти снега", поясни той и подчерта, че работата на институциите е да осигури координацията на целия процес.

Снимка: БГНЕС