Ще останат ли общини без вода и ремонти? Скандал и обвинения в НС заради Бюджет 2024

Финансовият министър Асен Василев ще отговаря лично в петък

22.11.2023 | 18:56 Редактор: Толя Стоянова

Бюджетът на държавата стана причина за нов спор. От БСП обвиняват управляващите партии в корупция заради парите за проекти на общините. Нинова поиска Асен Василев да обясни лично на депутатите какво се случва с бюджета.

Хвърляне на хаос в общините - така лидерът на БСП нарече ултиматума на финансовото министерство, според който кметовете трябва да представят приоритетите си за инфраструктурни проекти само за часове.

"Видяхте, че вчера на обяд МФ изпраща писмо до всички кметове до вечерта да си изпратят проектите, включени в бюджета. Така някои общини остават без ремонти, без вода, без комунални услуги", заяви Нинова.

По думите ѝ голяма част от общините не са получили такива писма или нямат готовност да изпратят проектите в такъв кратък срок. Тя обвини управляващите партии, че ще раздават пари само на техни кметове.

"Това беше предложение на ГЕРБ да се включи в бюджета списък с общините, които ще получат финансиране. Надминаха и Борисов, който ги раздаваше с постановление на МС и от джипката. Те иска да узаконят корупцията", добави лидерът на БСП.

Градоначалникът на Димитровград Иво Димов вече е подал три проекта, които да бъдат финансирани от бюджета.

"За доста от общините би било проблем, ако нямат готовност и издадено строително разрешение. Срокът беше изключително малък и не съм сигурен, че всички колеги са успели да подадат проектите си до 17:00 часа", коментира Димов.

Кметът на Димитровград се надява да се измисли начин общините да могат да променят вече заложените проекти.

От БСП поискаха Асен Василев лично да обясни пред депутатите казуса. Предложението беше прието със 199 гласа и така финансовият министър ще даде отчет в пленарната зала в петък.

Вижте повече в репортажа.