Опасно време! Оранжев и жълт код за валежи и вятър, червен за бурно море и вълни до 6 м

В следобедните часове облачността в Източна България ще намалява, валежите ще спират

19.11.2023 | 07:38 Редактор: Елеонора Танева
Опасно време! Оранжев и жълт код за валежи и вятър, червен за бурно море и вълни до 6 м

Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще е силен, а по Черноморието - до бурен.

Оранжев код е обявен за източната половина от страната за силен вятър и за значителни валежи. Той се отнася за областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас. Поривите на вятъра ще достигат 115 км/ч.

Жълт код е в сила за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали.

Червен код е обявен в морето при Добрич и Бургас - очаква се височина на вълните до 6 метра.

В Източна България до обяд валежите ще спрат, около и след обяд облачността там ще се разкъса и ще намалее. В западната половина от страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността до обяд над масивите от Югозападна България. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, по-ниски в Североизточна България; в София - около 6°, показва прогнозата на НИМХ.

В планините преди обяд все още на места ще има валежи от сняг, но около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра - около минус 3°.

По Черноморието все още има валежи, но до обяд ще спрат и облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен. Максималните температури ще бъдат между 6° и 9°. Температурата на морската вода е 10°-16°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала, височината на вълните - до 4 метра.

Снимка: pixabay