ГЕРБ няма да разваля сглобката, но постави условия. От ПП-ДБ са готови да ги изслушат

Две неща могат да изкарат ГЕРБ - бюджетът и корупцията, каза Бойко Борисов

11.11.2023 | 18:35 Редактор: Вяра Димова

Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да развали управленската сглобка, но постави условия, за да продължи кабинета "Денков-Габриел". Последва и реакция от партньорите в управлението "Продължаваме промяната - Демократична България".

Националното съвещание на ГЕРБ се проведе в историческото читалище "Надежда" във Велико Търново. От партията отчетоха, че са първа политическа сила и според изборните резултати са пред коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" в съотношение две към едно. От партията са категорични, че не приемат в този вид проектобюджета за 2024 г.

"Това, което ще направят, е да завишат нереалистично приходната част на бюджета. Към момента се вижда неизпълнение в приходната част от 2 млрд. Знаете ли колко са заложени за догодина? 40 млрд.", каза Делян Добрев.

"Ние няма да позволим да ви превърнат в декоративни кметове. Нямат никакво допълнително финансиране, европейски пари има ли – няма. Специална помощ от държавата, целеви субсидии за капиталови разходи за път, за водопровод, за детска градина? Няма", заяви Томислав Дончев.

"Две неща могат да изкарат ГЕРБ - това е бюджетът и корупцията. В тази превърнала се в цинизъм дума "сглобка"- нищо рационално, нищо добро за хората. Ако в този бюджет няма политиките на ГЕРБ поименно изписано- за Монтана, за Плевен, за Търговище... аз знам парламентарната група какво ми казва с тази заплаха, но аз ще се присъединя към нея", категоричен е Борисов.

"Нашата парламентарна група ме натовари с предложението към нашето общо събрание да не приемаме мерките, които не одобряваме в бюджета, да не приемаме нито една законодателна инициатива, която не е съгласувана предварително с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Това е предупреждение към нашите колеги. Ако това не се случи, ще предложа разглобка", категорична е Десислава Атанасова.

В заключение Борисов предупреди да се спрат лошите практики и напомни за злоупотребата на "Лукойл" при въведения режим на дерогация за България. По думите му партията няма да допусне повече да носи негативите от това управление на страната. 

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Венко Сабрутев увери, че бюджетът ще бъде обсъден с всички партии и промени са възможни.

"Ще изслушаме всички гледни точки, включително и колегите от ГЕРБ. Едно нещо се използва като политическа дъвка и това е за корпоративния данък", обяви Сабрутев. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)