Президентът удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери

Илиана Раева и Богдан Николов получиха орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на спорта

24.10.2023 | 19:27 Редактор: Толя Стоянова
Президентът удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката, спорта. "Представители на различни професии и призвания, всички те се радват на безспорни успехи, на заслужено признание и уважение, а това, което ги обединява повече от всичко, е посветеност и всеотдайност в името на авторитета и доброто име на България", заяви държавният глава по време на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2. 

На тържественото събитие с най-висшето отличие – орден "Стара планина" първа степен, бяха удостоени спортните деятели Богдан Николов и Илиана Раева, общественикът-архитект Елко Хазан, фармацевт-технологът проф. Рахамин Шекерджийски. Проф. Стефан Хаджитодоров беше отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, а председателят на Съюза на слепите в България  Васил Долапчиев – с орден "За гражданска заслуга" втора степен. 

В приветствието си президентът Румен Радев заяви, че шестимата наши сънародници са посветили своя творчески и житейски път на възхода на Родината, заслужили са признание за приноса си към науката, спорта, обществените дейности и гражданското общество. "Вярвам, че ще продължите да сеете вяра в познанието, да възпитавате увереност в победата, да работите все така за утвърждаването на човешкото достойнство и на истината, да отстоявате високите си житейски и професионални стандарти", обърна се държавният глава към отличените. 

От името на наградените благодарност за държавните отличия изказа председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. "Тези изключителни награди са истински завършващ венец и апотеоз на нашите професионални успехи", заяви Илиана Раева, като изрази признателност за подкрепата на семействата и на колегите на отличените.  

Илиана Раева и Богдан Николов бяха удостоени от президента с орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на спорта. Илияна Раева завоюва множество победи в кариерата си като гимнастичка, треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика. Под нейно ръководство българският национален отбор спечели многобройни медали от световни, европейски първенства и Световни купи. 

Снимка: Пресцентър на президентството