Решено: 933 лв. става минимална работна заплата у нас от 1 януари 2024 г.

България продължава да бъде страната с най-ниска МРЗ в ЕС

11.10.2023 | 13:24 Редактор: Вяра Димова

933 лв. минимална заплата от догодина, вместо сегашната 780, реши правителството. България продължава да бъде страната с най-ниското минимално възнаграждение в Европейския съюз.

"С това решение ние ще изпълним един от ангажиментите си, съчетан с други мерки за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти. България продължава да бъде страната с най-ниска минимална работна заплата в ЕС, така че поетапно ние трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си работни заплати", подчерта премиерът Николай Денков.

Според него с увеличаването на минималната заплата ще се промени и инвестиционният климат в България.

Актуални данни за световните икономически промени и предизвикателствата пред държавата и бизнеса ще бъдат представени във финансовия мултиплатформен проект “Ин%лацията – уравнения и решения”  на 17 октомври. Водещи експерти в сектора ще очертаят какво предстои през 2024 г., а след дискусията ще се проведе ексклузивна Q&A сесия, в която присъстващите ще могат да задават своите въпроси към специалистите при затворени врати и изключени камери. Билети за тазгодишното издание могат да се закупят ТУК.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)