Премиерът Денков: Трябва да спрем да привличаме инвеститори с ниските си заплати

Трябва да намалим неравенството в България, каза той

11.10.2023 | 11:30 Редактор: Вяра Димова
Премиерът Денков: Трябва да спрем да привличаме инвеститори с ниските си заплати

Престои да вземем едно от най-важните решения, свързани с подготовката на 2024 г. - това за увеличаване на минималната работна заплата със 153 лв., така че от 780 лв. да 2023 г. тя да стане 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

"С това решение ние ще изпълним един от ангажиментите си, съчетан с други мерки за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти", подчерта Денков.

Премиерът отбеляза, че България продължава да бъде страната с най-ниска минимална работна заплата в ЕС, така че поетапно ние трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си работни заплати.

От 2024 г. минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лв. Това повишение ще подобри жизнения стандарт на повече от 500 000 работещи, които в момента получават възнаграждения от 780 до 933 лв. То значително надхвърля инфлацията през последната година – през август 2023 г. спрямо август 2022 г. тя е 7,7%.

"Заедно с другите дейности, които се развиват от различните министерства – на икономиката и индустрията, на иновациите и растежа, на образованието и науката, ние трябва все повече да привличаме инвеститорите с това, че предлагаме производства с високо качество, с висока добавена стойност и добре подготвена работна ръка", каза още Денков. Той уточни, че това ще отнеме време, но решението днес е стъпка в правилната посока. 

Актуални данни за световните икономически промени и предизвикателствата пред държавата и бизнеса ще бъдат представени във финансовия мултиплатформен проект “Ин%лацията – уравнения и решения”  на 17 октомври. Водещи експерти в сектора ще очертаят какво предстои през 2024 г., а след дискусията ще се проведе ексклузивна Q&A сесия, в която присъстващите ще могат да задават своите въпроси към специалистите при затворени врати и изключени камери. Билети за тазгодишното издание могат да се закупят ТУК.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)