България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-високата минимална работна заплата ще задълбочи неравенствата и ще натежи на бизнеса?

Икономистите Михаил Кръстев и Даниел Василев са на мнение, че минималната работна заплата не е добра идея

06.10.2023 | 08:40 Редактор: Искра Ангелова

От догодина минималната работна заплата да бъде с 20% повече, или 933 лева. Темата беше обсъдена на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

"Това е задължително, защото има промени в Кодекса на труда, които бяха приети с огромно мнозинство от всички партии, които задължават това повишение да се осъществи. Там има нюанси, то трябва да е по-високо, не може да се връща назад. А дали е необходимо? Не е необходимо, тъй като създава още по-голямо неравенство в различните региони на България, тъй като нивото на средната работна заплата на региони като Видин, Монтана, Благоевград застрашително се приближава до нивото на минималната работна заплата", каза икономистът Михаил Кръстев в студиото на "България сутрин".

По думите му това може да доведе до съкращаване на хора: "Бизнесите, които оперират в тези области, биха могли в даден момент да изпитат затруднения, за да поддържат заплащанията на своите служители."

"Минималната работна заплата не е нещо, което можем да приемем със закон и да ни направи по-богати от утре. Тя е бариера на пазара на труда. Един служител трябва да произвежда повече от тази бариера, за да бъде на пазара на труда. Постоянното увеличаване на минималната работна заплата първо увеличава разходите на бизнеса. Единият вариант, до който води това нещо, е да изтласка хора от пазара на труда, обикновено това са най-уязвимите, които по правило имат най-ниска квалификационна степен и опит", коментира икономистът Даниел Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той не скри, че увеличението на МРЗ за него не е положителна новина.

"Производителността на труда е нещото, което трябва да определя заплащането. Колкото по-висока производителност, толкова по-голямо заплащане. Но тогава нямаме нужда от минимална работна заплата, административно определена от държавата, защото работодателят така или иначе ще заплаща толкова, колкото е производителността на неговите работници. И тук не атакуваме най-ниско платените хора, тук атакуваме и хората, които са решили да се занимават със собствен бизнес и са самоосигуряващи се", подчерта Кръстев.

Той е на мнение, че българската икономика се влошава.

"В малки населени места често е случаят, че хората се издържат от сива и черна икономика, защото нямат друга алтернатива. Защото нямаше кой да ги наеме на МРЗ, а пък сега съвсем. Но има и нещо друго - вече се вижда, че има забавяне и спад на производството, спад на износа, спад на вноса. Това означава, че икономиката въобще не е толкова стабилна, колкото ни се иска. По всяка вероятност дори Еврозоната е в рецесия. Това рано или късно ще достигне до нас", категоричен бе Василев.

Според колегата му всяка политика, която в България се представя като социална, много често се оказва антисоциална.

"Всяка политика, която се представя като антиинфлационна, всъщност е проинфлационна. Тук виждаме административно повишаване на нивото на заплащане, което не отговаря на нивото на икономиката. И няма механизъм за връщане. Ако икономиката изпадне в тежка рецесия, не можем да върнем стойността. Това създава усещане, че разходите ще продължат да растат, но как ще се справим с приходите?", попита Михаил Кръстев.

Даниел Василев е на мнение, че страната ни трябва да ограничи разходите: "Не може постоянно да трупаме с дефицити - да харчим повече, отколкото събираме."

Гледайте целия разговор във видеото.