Живот на минимална заплата: "Управляващите да живеят с нея - да видим как ще плащат ток, вода"

Тристранката обсъди увеличението ѝ със 153 лв. от 2024 г.

05.10.2023 | 21:55 Редактор: Елеонора Танева

Работодателите не са съгласни минималната заплата да нарасне с 20% от 1 януари. Това стана ясно след извънредно заседание между социалните партньори. Планът е минималната заплата да нарасне на 933 лева. 

Атанаска Горчева цял живот работи в производството на минимална заплата, разказва ни, че заради непрестанно растящите цени, увеличението от близо 20% няма да се усети. И се обръща към управляващите.

"Да пробват да живеят с толкова пари, да видя как ще платят ток, вода, храна. Аз съм сама, ами тези, които имат деца – тогава въобще няма как да стане", предложи Атанаска Горчева.

Според други минимална заплата получават само мързеливите.

"Такава заплата получават хората, на които не им се работи, така че им е достатъчна", смятат столичани. 

Предложението е минималната заплата за следващата година да е в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца или 933 лева.

"Размерът на минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лева от сегашната ѝ", уточни социалният министър Иванка Шалапатова.

След заседанието на социалните партньори стана ясно, че работодателските организации са против предложеното увеличение на минималната заплата.

"КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепят проекта, работодателските организации не подкрепят предложения размер на минимална работна заплата и настояват за нов механизъм за определяне на минималната работна заплата", съобщи вицепремиерът Мария Габриел.

"Когато нараства минималната заплата, заетостта нараства, безработицата намалява, икономическият растеж се вдига в неговото реално изражение и се стимулира вътрешното търсене", заяви Любослав Костов от КНСБ.

"МРЗ не се плаща от работодателя, а се изработва от работника и се плаща от клиента, това не може да стигне до съзнанието на нашите социални партньори", коментира Васил Велев от АИКБ.

През ноември ще бъде сформирана работна група, която да разгледа противоречията по отношение на минималната заплата сред социалните партньори.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.