Военният министър Тагарев ядоса депутатите, партийни лидери поискаха оставката му

Пеевски: Не желаем да имаме министри в следващия кабинет

06.10.2023 | 18:52 Редактор: Вяра Димова

Напрежение в кулоарите на парламента заради изказването на военния министър Тодор Тагарев преди два дни, че парламентът трябва да гласува закупуването на бронирани машини "Страйкър".

В интервю министърът на отбраната коментира, че процедурата е дълга, а ако парламентът се забави, сделката може да пропадне. Незабавно дойде отговор от депутатите. Партньорите в управлението ГЕРБ-СДС критикуваха министъра и заподозряха друга причина зад призива му.

"Иска при предстоящото си посещение в САЩ да се снима как подписва договора", каза Христо Гаджев.

"В момента всичко, което се е случило в отбраната, се е случвало в парламента с нашите подписи. За "Страйкър"-ите имаме много ясен график - декември месец да привършим процедурата. Да прави такива изказвания не му прави чест", заяви Бойко Борисов.

А Делян Пеевски отправи друг призив към Тагарев - да подаде своята оставка.

"Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент. Може да внесе, комисиите да го разгледат. Това е законовият ред. И парламентът да прецени. Министрите не могат да изискват нищо от парламента", категоричен е Делян Пеевски.

За оставка отново заговориха и от БСП.

"Нито е спешно, нито е належащо. Казват го партньорите му Борисов и Пеевски. Имат пълното основание Пеевски, Борисов и другите партии, да влязат в пленарната зала и да гласуват оставката на кабинета и тази на Тагарев", каза Георги Свиленски.

"Тагарев е вреден", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Възмущението на депутатите относно военния министър предизвика разговор за състава на кабинета след предстоящата ротация на Николай Денков и Мария Габриел.

"В нашето споразумение е записано, че Мария Габриел става министър-председател и всеки министър минава на оценка", обясни Борисов.

Той заяви, че ДПС могат да влязат в състава на кабинета, ако разполагат с по-добри кандидатури за министри. Делян Пеевски обаче отказа поканата на Борисов.

"Не, не желаем да имаме министри в следващия кабинет", обяви Пеевски.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
магаренко
преди 7 месеца
Държи се точно като назначен и одобрен от "посолството". Знае, че само от там могат да го сменят. И се старае да осигури новите милиарди за "началниците"! Сигнализирай за неуместен коментар