Отлага се въвеждането на електронни рецепти за две групи лекарства

Предстои експертите на Министерството на здравеопазването да отразят всички становища и предложения

30.09.2023 | 20:04 Редактор: Михаела Димитрова
Отлага се въвеждането на електронни рецепти за две групи лекарства

Измененията за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, с която се въвежда задължително електронно издаване на две групи лекарства – антидиабетни и антимикробни, ще влязат в сила с точно посочена дата след обнародване в Държавен вестник, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Първоначално заложената дата 1 октомври 2023 се измества. Предстои експертите на Министерството на здравеопазването да отразят всички становища и предложения, постъпили в хода на общественото обсъждане. Въвеждането на е-рецептата следва да бъде съобразено и с изискването и препоръките на Министерството на електронното управление за генериране на два Национални референтни номера – първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпускането на лекарствения продукт, обясниха от ведомството.

И увериха, че по този начин ще се гарантира контролът върху употребата на двете групи лекарства, ще се пресекат нерегламентираните практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти за българските граждани.