Започва ваксинирането срещу подварианта на Омикрон, доставят дози и за деца

Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на имунизация срещу сезонен грип

26.09.2023 | 19:55 Редактор: Вяра Димова
Започва ваксинирането срещу подварианта на Омикрон, доставят дози и за деца

Започва прилагането на 80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. Те са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната. Предстои и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на "Бул Био – НЦЗПБ", които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу Ковид-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон.

Същата се препоръчва за: Лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу Ковид-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози, пише БГНЕС.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу Ковид-19, като двете ваксини се инжектират на различни места.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)