Река Янтра стана синьо-лилава, предприятие във Велико Търново е изпуснало боя

Не са установени умрели риби, взети са проби за лабораторни анализи

20.09.2023 | 15:01 Редактор: Михаела Димитрова
Река Янтра стана синьо-лилава, предприятие във Велико Търново е изпуснало боя

Предприятие за преработка на дървесина във Велико Търново незаконно е изпуснало в река Янтра боя, използвана в производство. Изливът е довел до оцветяване на реката в синьо-лилаво. Взети са проби за изследване на водите.

След подадени сигнали Регионалната екологична инспекция във Велико Търново е проверила цялото поречие на Янтра в чертите на града и е установила, че в района на бившето тролейбусно депо в квартал "Чолаковци"  цветната вода изтича от колекторна тръба. Не са установени умрели риби, взети са проби за лабораторни анализи, чиито резултати се очакват идната седмица.

Проверката е установила, че замърсяването идва от дървопреработвателния завод на "Кроношпан България", където в шахта за битови води, преди заустване в градския колектор, е изпусната производствена боя. От дружеството твърдят, че химикалът е безвреден, което предстои да бъде уточнено, информира БНР.

Екологичната инспекция съобщава, че ще предприеме административнонаказателни мерки към дружеството за установеното нарушение.

Снимка: БГНЕС