Тагарев: Боеприпасът е отделен от дрона, нашите системи за ПВО не са го засекли

Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност, коментира военният министър

18.09.2023 | 11:02 Редактор: Елеонора Танева
Тагарев: Боеприпасът е отделен от дрона, нашите системи за ПВО не са го засекли

Такъв тип събития са ежеседмично. Не сме действали през нощта, защото не е имало нужда, тогава би имало излишен риск за екипа, който действа. Това заяви министър на отбраната Тодор Тагарев във връзка с открития край Тюленово дрон.

"По предварителна информация дронът е свързан с войната, която Русия започна с Украйна. Говорим за въздушен дрон, който може да е паднал във водата, нямаме информация колко време е стоял там", каза военният министър.

Той допълни, че на дрона има боеприпас, който е отделен от останалото тяло и ще бъде обезвреден на място. По предварителна оценка става въпрос за мина, но категорично не може да се каже дали е руска или украинска.

"Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност. Вече има случаи на паднали останки от дронове на румънска територия, няма защо да мислим, че тази война ще ни заобиколи по някакъв начин", коментира Тагарев.

Дронът не е бил регистриран от радиолокационни станции на ПВО. 

Премиерът акад. Николай Денков добави, че след като чуе мнението на експертите по случая ще прецени дали има нужда от свикване на Съвет по сигурността.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
0 rate up comment rate down comment 0
Аддд
преди 7 месеца
Къв савет за сигурност це еи за доплувал дран ли в Румъния и мини плуваха да не би Воина на Руския да са обявили . Тоя ще направи беля ясно е че следващото пушечно месо сме ние и Румъния Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
Посолството се чуди далии да се възползва от случилото и да заповяда на Тагаренко и посолствените представители в НС да обявят война на Русия, дори дронът да е украински. Сигнализирай за неуместен коментар