Българите масово не застраховат дома си, идват все по-разрушителни бедствия

Едва 10% от имотите у нас се застраховат

11.09.2023 | 18:44 Редактор: Искра Ангелова

Община Царево настоява спешно да се премахнат близо 20 опасни каравани и бунгала. Част от собствениците им отказват да се съобразят с разпоредбата. За всички обаче е валидно, че обезщетения едва ли ще вземат. Причината - нямат застраховки. А българите изключително рядко застраховат домовете си.

Климатолозите в световен мащаб предупреждават - бедствията ще стават все по-разрушителни.

"Все повече стават природните бедствия, все повече щети носят на имуществото, за последните две години щетите са 10 пъти повече в световен мащаб. Препоръчваме на хората да се замислят и да заделят средства, за да си купят застраховка, това е единственото, което може да ги спаси в подобна ситуация", сподели Нина Колчакова от Асоциацията на българските застрахователи.

От Асоциацията на застрахователите обобщават ситуацията в цифри. Едва 10% от имотите у нас се застраховат. А най-често това се прави, когато апартаментът е ипотекиран. Хотелите също са без полици. Големите вериги обикновено имат застраховки.

Не така стоят нещата, когато става въпрос за малки семейни хостели или къщи за гости.

"Смисълът на застраховането е да върне хората в икономическото състояние, в което те са били преди едно бедствие, което у нас не се използва този механизъм", допълни Колчакова.

Биляна е една от малкото, която е застраховала своя дом. Тоест, ако съседът я наводни, например, ремонтът ще ѝ излезе без пари.

"Имам къща, тя също е застрахована. Над 100 лева на година е, покрива някакви средни щети", сподели тя.

А имуществените застраховки у нас са едни от най-евтините в Европа.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС