Още 7 дни бедствено положение в Царево, Денков обеща обезщетения до края на месеца

В дарителската сметка до 10 септември има постъпи над 40 хил. лв.

11.09.2023 | 18:35 Редактор: Михаела Кирилова

Община Царево остава в бедствено положение. Водата все още е негодна за пиене. Остава в сила и препоръката да не се влиза в морето. Предстои проверка на състоянието на двата язовирите, които преляха.

Няма опашка пред застрахователите. Премиерът Николай Денков обеща, че до края на месец септември ще бъдат изплатени всички обезщетения от нанесените щети, а застрахователите бяха призовани да удължат срока за обявяването на тези щети. 

От МВР предупредиха хората, които са пострадали от потопа, да не свалят регистрационните табели на колите и караваните. Сега най-важно е възстановяването на инфраструктурата. Общо 12 моста са разрушени. Продължава да бъде откъснат пътят от Царево до Ахтопол. 

Утре предстои експерти, хидроинженери да направят обход на двата язовира. Там стените са компрометирани. РЗИ са взели последни проби както от водата за пиене, така и от морето. Все още важи забраната за къпане и пиене на вода от чешмите.

След потопа по Южното Черноморие - морето продължава да е мръсно. От здравната инспекция препоръчват също в населените места в Община Царево да се пие само минерална вода. Щабът реши да се удължи бедственото положение в Община Царево с още 7 дни.

"Означено е наличие на желязо, метали, манган, алуминий и на метали във водата. Някои имаха въпроси - да се преварява водата и да се пие? Не, това няма да ги спаси", заяви директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

"Особено внимание трябва да имат всички хора, които преминават през мостовите съоръжения на общината докато не приключи процесът на обследване. Община Царево си е стъпила на крака, всички достъпи до населени места са подсигурени. Всички имат вода, храна, ток, интернет", коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

В дарителската сметка до 10 септември има постъпи над 40 хил. лв. Те ще бъдат изразходвани прозрачно с решение на общинския съвет.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС