Лято 2023 - най-горещото, регистрирано някога. Експерти: Ще има още наводнения като в Царево

Основен виновник за това са климатичните промени

06.09.2023 | 18:52 Редактор: Искра Ангелова

Според климатолози основната причина за тежките наводнения по Южното Черноморие са настъпващите изменения в климата. От ООН обявиха, че лятото на 2023 година е най-горещото, регистрирано някога.

"Все по-често ставаме свидетели на такива действия на природата. Ако преди са се случвали веднъж на няколко десетки години, сега са по няколко пъти на година", поясни експерт по климатични промени Георги Стефанов.

Основен виновник за това са климатичните промени, които стават все по-интензивни.

"Климатът се е изменил значително. Наводненията са водещият фактор, от който трябва да се съобразяваме от изменението на климата. Приблизително 60% от щетите и последствията могат да бъдат вследствие на тях", допълни Стефанов.

Експертите са категорични, че явления като тези в района на Царево ще има отново.

"Те ще продължават да се случват и ще бъдат все по-силни и по-чести", отсече Георги Стефанов.

Експертът по климатични промени е направил справка в Плановете за управление на риска от наводнения. Там са включени само Лозенец и Царево, докато "Арапя", Варвара, "Нестинарка", Синеморец и Ахтопол ги няма.

Според него няколко са факторите довели до наводненията: "Сечи в горите, застрояване на речните тераси, добива на инертни материали, презастрояването. Август и септември са най-сухите месеци в България, спрямо нашите климатични характеристики се случва това нещо."

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха, че на места падналите количества дъжд за 24 часа са над 300 литра на квадратен метър.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС