Зам.-кмет на Царево: Ако не бяхме изселили ромското гето, щяхме да имаме над 300 удавени

81-годишен рибар: Такова поражение за целия си живот не съм виждал

08.09.2023 | 13:39 Редактор: Елеонора Танева

В Деня на траур Царево се бори с последствията от потопа. Комисия от общината днес направи оглед на едно от мостовите съоръжения. Пътят към село Фазаново вече е възстановен.

"Тук се намират и измервателните уреди на "Басейнова дирекция", които са за ранно оповестяване, по-скоро трябва да кажа се намираха, защото те вече не съществуват. 7 или 8 метра воден стълб  сме имали в тази посока", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

Придошлата вода от река Караагач е заляла е унищожила и нивите на месните производители.

"Големи са щетите - пипер, диня, пъпеши, зеле… всичко. Не се надявам на помощ от държавата", сподели селскостопанският производител Божидар Киров.

Мъжът беше уверен, че ще бъде посетен от комисия от държавата, която може да направи протокол за покриване на щетата.

Водната стихия е разрушила и подстъпа на лодките към рибарското пристанище в Лозенец.

"Спасихме всичко, което трябва. Всички рибари бяхме по лодките. Аз съм на 81 години, тук съм роден, един от най-старите рибари, такова поражение не съм видял", разказва рибар.

И след загубените човешки животи, срутените мостове, калта и болката идва време за равносметката.

"Въпреки упреците, въпреки търсенето на вина  и грешки, предотвратили сме стотици човешки жертви. Ако преди няколко години общината не беше изнесла ромското гето извън града, сега щеше да коментираме над 300 човешки жертви", категоричен беше зам.-кметът на община Царево - Марин Киров.

Днес сутринта е постъпил сигнал за изчезнал мъж от Лозенец. 

"Жив и здрав е, намира се в село Резово, така че няма изчезнал човек, негов приятел не го е открил и се е притеснил, затова е подал такъв сигнал", поясни Георги Лапчев.

Днес ще бъде формирана и междуведомствена комисия, която да констатира причините за потопа в Царево.

От РЗИ Бургас отново предупредиха туристите да не влизат в морето, а от здравната инспекция проверяват за изтичане на фекални води в Черно море.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.