Без ясни мерки за пострадалите от наводненията, откриват фонд с цел превенция

"Когато има човешки жертви, никой не трябва да спекулира политически", заяви Десислава Атанасова

07.09.2023 | 14:23 Редактор: Михаела Димитрова

Спешна среща в парламента заради наводненията по Черноморието. Председателите на бюджетната комисия и на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред обсъждат въпроси, свързани с дейността на комисията за подпомагане при бедствия и аварии.

След спешната срещата на междуведомствената комисия към МВР председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев заяви, че са набелязани серия от мерки. "Искахме да видим каква е готовността на изпълнителната власт и осигуряването на финансови средства", подчерта той.

"Както знаете, в бюджета, който приехме, увеличихме средствата за бедствия и аварии. Процедурата е, когато са ясни щетите, се събира комисията и приема оценките. Относно бъдещия бюджет 2024 г. ще има специален фонд, който да е целогодишен, за да има превенция още преди да са се случили бедствията”, обясни финансовият министър Асен Василев.

"Няколко дни, не повече от 10, за вземане на съответните решения и процесите по възстановяване да се ускорят", каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Така и не стана ясно какви точно мерки ще бъдат предприети така, че да се подпомогнат хората, чиито имущество и живот пострадаха при наводненията. По-рано имаше престрелки между БСП и ГЕРБ за това кой има вина за случилото се.

"Ние знаем, че има обективни причини. 330 л на кв. м вода е обективна причина. Не можем да спрем природата. Но има и много субективни и всеки от вас ги е виждал в регионите си. А над всичко това стои една дума - корупция. В изсичането на гори, в непочистените дерета, в обществените поръчки, които се нагласяват", категорична бе Корнелия Нинова.

Нинова настоя да се покани на изслушване премиерът акад. Николай Денков, както и финансовият министър Асен Василев, за да могат да дадат повече информация относно средствата във Фонда за бедствие и аварии.

"Когато има човешки жертви, никой не трябва да спекулира политически. Трябва да се организираме като държава, за да може хората да не бедстват, защото миналата година, когато се наводниха селата в Карловско, политици правиха пиар от това. И какво? Едно година по-късно хората отново казват, че не са преодолени щетите и последствията от бедствието", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Партньорите в управлението са се разбрали ротацията на правната комисия да се случва при всяка нова пленарна сесия, а ротацията на председател на НС да се случва, когато е и ротацията между премиерите - Николай Денков и Мария Габриел. Днес Стою Стоев предаде щафетата на Анна Александрова от ГЕРБ-СДС, която ще поеме поста на председател на правна комисия. Това също доведе до остри критики в началото на пленарното заседание.

"Това е поемане на ангажиментите, след като се състави правителство", коментира Стою Стоев от ПП-ДБ.

"Какво се случва с управляващата сглобка? Щом председателят на правна комисия се сменя, ще се смени ли и председателят на парламента", попита Георги Свиленски от БСП.

"Не знам кабинетът на Алексей Петров какви решения взима, но определено бърка сроковете, които сам си е поставил", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Първото заседание на правна комисия с новия председател ще бъде днес, когато ще трябва да се разгледа закона за обществени поръчки и законопроекта за противодействие на корупцията.

Снимка: БГНЕС