Нинова: Денков и Василев да дойдат да отговорят как ще подпомогнат наводнените хора

"Една седмица фотосесии и цял живот страдание на хората, които са изоставени от държавата", заяви лидерът на БСП

07.09.2023 | 11:13 Редактор: Искра Ангелова
Нинова: Денков и Василев да дойдат да отговорят как ще подпомогнат наводнените хора

За пореден път ни връхлетя трагедията с наводненията, този път по Черноморието. Този проблем е рецидив и изисква комплексно решение. Този проблем касае незаконната сеч на гори, неподготвената инфраструктура, непочистените корита, корупция при средствата, които се отпускат за решаването на този проблем, а в крайна сметка приключва с човешки трагедии, с погубено имущество - частно и държавно, и струва много - човешки животи и средства. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

"На парламента му отива да се заеме с този проблем комплексно. На парламента му отива да се заемем с този проблем комплексно. Защото в нито едно от местата, които споменах, не са възстановени пътища, инфраструктура, живота на хората, инфраструктурата им. В моя град, Мизия, седма година не са възстановени. А така е навсякъде, където държавата и институциите обещаваха всичко. Половината от вас ходиха да се снимат там с лопатите, че чистят. А след това какво? Знам от опит какво следва от наводнението в Мизия. Една седмица фотосесии и цял живот страдание на хората, които са изоставени от държавата", подчерта Нинова.

"Искам да припомня на колегите, с които бяхме заедно в предишния парламент по време на правителството на Кирил Петков. Като вицепремиер тогава, след една сериозна работа от разбиращи хора, които събрахме, внесох един комплексен доклад със ситуацията в страната и предложения за комплексни решения - екологични въпроси, гори, кражби, дерета - всичко. Падна правителството на Петков и този доклад потъна някъде в бюрата на парламента", допълни лидерът на БСП.

"Предлагам ви сериозно, без да се заяждаме, без да елементаризираме проблема, без да злоупотребяваме с трагедията на хората, да се заемем най-накрая да решим тези въпроси. Това няма да свърши дотук. Ще има и следващи случаи. Ние знаем, че има обективни причини. 330 л на кв. м вода е обективна причина. Не можем да спрем природата. Но има и много субективни и всеки от вас ги е виждал в регионите си. А над всичко това стои една дума – корупция. В изсичането на гори, в непочистените дерета, в обществените поръчки, които се нагласяват", категорична бе тя.

Нинова настоя да се покани на изслушване премиерът акад. Николай Денков, както и финансовият министър Асен Василев, за да могат да дадат повече информация относно средствата във Фонда за бедствие и аварии.

Снимка: Пресцентър на БСП