Денков: Обстановката в Царево се успокоява, трябва да се спре със застрояването

"Следващите дни ще се оцени кои са спешните ремонти и ще се отпуснат пари за целта", каза премиерът

07.09.2023 | 09:44 Редактор: Михаела Димитрова

Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Обстановката се успокоява постепенно, водата е пусната и може да се използва за битови нужди, летовниците се изнасят с помощ от КАТ, все още има затруднения заради разрушената настилка. Това обяви премиерът Николай Денков, който отговоря на въпроси на граждани и журналисти във Facebook.

Днес правителството отчита 3 месеца от встъпването си в длъжност на 6 юни.

"Следващите дни ще се оцени кои са спешните ремонти и ще се отпуснат пари за целта", каза премиерът. Той похвали институциите за бързата им реакция.

"Хората са на терен в момента, обхождат къщите и говорят с хората. Включи се и армията с техника. АПИ вече превози моста и доколкото знам още днес ще започнат да го строят. Има поне два вида помощи, за които може да се кандидатства - до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това", подчерта Денков.

"Проверките на прокуратурата зависят от нея, но по отношение на причините, свързани със самия терен и водосбора, който се събира, ще отнеме време от 2-3 месеца, за са види кой и каква отговорност носи тук. Трябва да се спре със застрояването. Такъв законопроект е част от програмата ни, но за съжаление, другите политически сили имат колебания в това отношение, каза Денков.

"Хубав символ имаше, както в деня на Съединението, така и в мача вчера. Този символ трябва да е пример за политиците и да избираме каузите, които могат да ни обединят. Няма съмнение, че имаме различия с президента Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за гражданите и икономиката - такива са проектите с Гърция и Румъния, и енергийните проекти, подчерта премиерът.

"Това, което знам е, че Мария Габриел като външен министър и президентът са провели разговор за посланиците. Вчера накратко обсъдихме тази тема с президента. Разговорът е бил конструктивен. Знаете, че трябва двете страни да се съгласят, за да бъде издаден указ. Нека да видим какъв ще е крайният резултат, ще е скоро", увери той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR