България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И армията оглежда щетите по морето. Кметът на Царево: Няма място без ток или вода

"Протоколът изисква и днес да се водят издирвателни действия", каза Георги Лапчев

07.09.2023 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова

За доброто, съпричастността и добрия пример по време на водния Ад в Царево споделя в социалните мрежи Ивелина Ялмазова-Маринова. Тя заедно със семейството си е прекарала 5 часа в колата на пътя, тъй като мостът пред тях е бил пропаднал, а водата непреодолима. И в този мрачен ден съдбата я среща с един полицай, който помага на всички чакащи в колите си.

"Много други хора също бяха попаднали в този воден капан. Ние бяхме с децата и когато решихме да си тръгнем, това се оказа невъзможно. Съболезнования на близките и роднините на хората, които загубиха живота си. Но темата, която трябва да се отвори, е, че дори в най-голямата скръб и в най-големия поток, има надежда", каза Маринова за "България сутрин".

Тя сподели, че в Царево, където е пропаднал един от мостовете, е имало 10-метрова река.

"Полицаят, който е герой за всички хора, от 4 ч. сутринта е бил там, той не влезе в патрулката си, беше през цялото време на дъжда, който се изливаше. Той създаваше такава атмосфера на всички коли - децата играеха, бяха спокойни", допълни Ивелина Ялмазова-Маринова.

От ефира на Bulgaria ON AIR тя благодари именно на този полицай.

"От първия ден на бедствието армията е на място. В непрекъснат контакт сме и с областния управител, и с кмета на Царево. По искане на областна бяха приведени двете формирования, които са на територията на област Бургас. Едното е от формированията на морските сили на Бургас, а другото е от състава за логистична поддръжка", поясни флотилен адмирал Велко Велков.

По думите му предстои и оглед на място.

"С мен са инженери от военноморските сили, с които ще бъде извършен оглед, предимно на мостовите съоръжения, за да може да се вземе решения с какво точно ще се помогне на общината. Процесът ще отнеме време", добави адмирал Велков.

Кметът на Царево - Георги Лапчев сподели, че бавно, но сигурно се възстановяват: "Градовете са почистени, клоните са изнесени, хората вече съвсем спокойно могат да живеят нормално, но щетите са огромни. Днес имаме за цел да обследваме всички онези обекти, които са пострадали - мостове, пътища в цялата община, както и язовирните стени."

Той каза още, че военните ще помогнат за пешеходната зона.

"Няма населени места без водоподаване и няма населени места без електричество. Достъп има до всяко населено място, но с повишено внимание на мостовите съоръжения. А протоколът изисква и днес да се водят издирвателни действия, въпреки че нямаме сигнали за други изчезнали лица. Навременната организация е предотвратила доста по-големи щети", отсече Лапчев.

По думите му няма място вече за паника, но когато има една такава ситуация - тя винаги притеснява хората, родителите, които са изпратили децата си на море.

Очаквайте видео с целия разговор.