Откъснати остават пътища в част от южното ни Черноморие, откриха дарителска сметка

Няма данни за замърсяване в Черно море

07.09.2023 | 13:36 Редактор: Вяра Димова

Южното Черноморие постепенно се възстановява от водното бедствие в Царево и региона. Местните скърбят за загиналите майка и дъщеря - председателят на Районния съд в града Мария Москова и нейната дъщеря д-р Даниела Йорданова, уважаван ветеринарен лекар. От МВР съобщиха, че няма бедстващи хора на територията на общината.

Тепърва ще се оценяват щетите от наводнението.

Разрушени мостове, липсващи водопроводи, пропаднали пътища, регулиране през обходни маршрути - така изглежда южното ни Черноморие след приливната вълна.

"Достъп има до всяко населено място", обяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Населени места без ток няма. Ще се работи за изграждане на временен пешеходен мост, който да направи връзка със засегнатия квартал "Василико". Най-сериозен е проблемът с пропадането на моста на главния път Царево - Ахтопол.

"Започна извозването временен мост. Започва разрушаването на стария", каза директорът на Областно пътно управление в Бургас инж. Митко Порязов.

При пропадането на моста на "Нестинарка" няма да се наложи сериозна реконструкция. Военните също се включиха в помощ на хората и за овладяване на ситуацията.

"Ще бъде извършен оглед на мостовите съоръжения, за да се види с какво да се помогне на общината. Процесът ще е дълъг", обясни ген. Велко Велков.

БЧК продължава да осигурява храна и вода на всички засегнати в района. Пълната оценка на щетите продължава. Общината разкрива и специална дарителска сметка за набиране на средства.

От общината са категорични - няма данни за замърсяване в Черно море. Утре отново ще бъдат взети проби от Районната здравна инспекция. Препоръчва се водата в Царево да не се използва за питейни нужди.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.