България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. Порязов, АПИ: Няма откъснати селища и затворени пътища край Царево

Започва изграждането на временно съоръжение при Царево

07.09.2023 | 09:05 Редактор: Михаела Димитрова

Започва изграждането на временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път Царево - Варвара.

"Причината беше придошлата вода, тя е подкопала средната подпора на моста и той пропадна. От вчера започна извозването на този временен мост, една част вече е доставена, продължава извозването на другата част. От късно снощи започна и разрушаването на старото съоръжение. Днес продължава, ще бъде докарана нова техника, за да може да бъде по-бързо извозено съоръжението. 30 метра трябва да бъдат срутени", обясни инж. Димитър Позяров от АПИ в "България сутрин".

Той допълни, че в момента, в който падне нивото на реката, ще може да се слезе долу под съоръжението, за да може то да се отстрани.

"Временното съоръжение ще остане тук до изграждането на ново, но тъй като това е аварийно, ще има по-кратки процедури за избор на изпълнител, който ще трябва да направи проект и изгради ново съоръжение, което ще бъде много по-здраво и ще устои на тези течения", обясни инж. Порязов.

Относно дупката, която се оформи на моста между Царево и "Нестинарка", той бе категоричен, че мостът там е здрав и не е пропадал. "Там не е пропадал мостът, той е здрав и си стои на място,  просто се отвори дупка на места, на които трябваше да има преходни плочи и тя беше запълнена по най-бързия начин", каза инж. Порязов пред Bulgaria ON AIR.

"Двата моста в Царево са общински, но на този етап те са затворени, по същия начин общината ще кандидатства по аварийната програма, за да може да се изгради по най-бързия начин с нови съоръжения", обясни той.

"Добрата новина е, че няма откъснати селища и затворени пътища. Има две места, на които има ограничение на тонажа, но всичко е проходимо, така че няма проблем", каза инж. Порязов.

Гледайте видеото с целия разговор.