Денков: Не слушам никакво посолство, с Радев обсъждахме назначаването на посланици

Работи се кръвните проби за наркотици и алкохол да станат задължителни

07.09.2023 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Обстановката по Южното Черноморие се успокоява, а институциите са на терен. Това увери премиерът академик Николай Денков във "Властта говори открито". Поводът е отчет за три месеца във властта. Министър-председателят допълни, че 3 март вече не обединява българите, а с президента са водени разговори за смяната на посланици.

След потопа в района на Царево, министър- председателят отбеляза, че ситуацията се нормализира, а засегнатите могат да се възползват от два вида държавни помощи.

"Има поне два вида помощ, от която могат да се възползват веднага. Едната е за разрушените сгради, тя е увеличена 4 пъти спрямо миналата година и е до 1 512 лева за домакинство, и отделно има още една помощ за електроуреди, тя е на стойност 2 500 лева", поясни акад. Денков.

Премиерът призна, че дострояването на магистрала "Хемус" буксува.

"Трябва да престанат да се обжалват всякакви обществени поръчки и когато политиците престанат да спорят може ли да се строи незаконно, не, не може да се строи незаконно и трябва да се отпушат всички тези строежи, което изисква решение от НС", допълни той.

Тестовете за наркотици, които полицията прави, дават отклонения, заради това се работи кръвните проби да станат задължителни, а резултатите да излизат за няколко дни.

"Целта е пробите с наркотиците да излизат максимум до седмица, като обсъждаме, когато има произшествия, да вадим пробите до седмица, да има приоритизиране на пробите", поясни премиерът.

На благотворителния мач на Стилян Петров, премиерът и президентът, които бяха заедно на трибуните, са обсъдили назначаването на посланици.

"Накратко обсъдихме тази тема с президента, разговорът е бил конструктивен", разкри акад. Денков.

Премиерът коментира и общественото напрежение, което се нагнетява заради войната в Украйна и пропагандата: "Не слушам никакво посолство. Виждам доста политически сили, които слушат руското посолство. Аз лично слушам съвестта си, принципите си и разбирането за това какви са националните цели, какви мерки сме заложили в програмата и по никакъв начин не мога да се съглася, че националните цели, които сме заложили, са национални цели на Русия".

Академик Денков отбеляза, че чуждите инвестициите в страната продължават, но и посочи един проблем - завод за батерии у нас няма да има.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Lap.bg


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лъж
преди 7 месеца
Как лъже само- не слушал посолства! Наистина не слуша, а директно изпълнява заповедите на посолството. Сигнализирай за неуместен коментар