Денков за войната по пътищата: Разберете, ние сме болни, обществото трябва да помогне

Убийството след шофиране с дрога и алкохол да бъде квалифицирано като умишлено убийство, иска вътрешният министър

04.09.2023 | 20:10 Редактор: Юлиан Христов

Извънредна среща се проведе в Министерския съвет заради войната по пътищата. Конкретният повод е блъснатото и убито 15-годишно момче от пиян шофьор в столицата. Министър-председателят разговаря с родители на деца загинали при пътни инциденти, както и с отговорните за безопасността по пътищата институции. 

Проведохме среща с родителите на загинали деца при катастрофи. Това беше най-тежката среща. Те дойдоха на разговора и казаха "Ние нашите деца няма да ги върнем, но искаме повече това да не се случва". Това каза премиерът акад. Николай Денков пред медии в Министерския съвет.

"Първо, искаме чувството за безнаказаност на тези шофьори да не се толерира. Има много шофьори, които виждат, че глобите не се получават, пробите се бавят, има условни присъди, делата се бавят с много години. Обсъдихме как тази практика във възможно най-кратки срокове да изчезне. Част от промените са законови изменения. Колкото и критики да има към промените, свързани с отнемане на автомобили, те дават резултати", коментира още министър-председателят.

По думите му необходими са такива мерки, че "нарушителите да ги заболи".

"Обсъдихме с КАТ, как да работим с общините, за да помогнат в този процес и за градските условия. Ресурсът с камерите на общините да бъде използван. Кръвните проби за алкохол и наркотици има възможност да излизат по-бързо. С финансиране от държавата опасните градски условия ще бъдат обезопасени. Разберете, това че в нашата култура се смята за нормално да пиеш и да се качиш в автомобила си и да качиш жената и децата... трябва да се излекуваме, разберете, ние сме болни. Това трябва да го изкореним", заяви премиерът.

"Обръщам се към обществото, помогнете ни, това трябва да стане нетърпимо. Това не е кампанийна дейност", заяви още той.

"Нека 14-годишният ми син да бъде последната жертва по пътищата. Нека паметта на малките деца да бъде запомнена, за да няма повече убити деца по пътищата и почернени родители", заяви майката на загиналия Филип.

"Убийството на пътя след употреба на алкохол, наркотици и висока скорост трябва да бъде умишлено убийство. Няма как шофьор с над 2 промила алкохол, няма как да бъде квалифицирано по друг начин освен умишлено убийство. Нека е ясно, че който е седнал пил или употребил наркотици, ще му бъде отнет автомобилът, вече има конфискувани коли и такива, чиято парична равностойност е платена. Битката е за всички, за да спечелим трябва да сме заедно", заяви от своя страна вътрешният министър Калин Стоянов.

"Ние нашите деца няма да ги извадим от гроба, но да направим така, че да не убиваме други", каза и Иван Спасов, родител на загинало дете.

"Омръзна ни да регистрираме нарушения, искаме незабавен контрол. Няма маркировка или инфраструктура, която да спре дрогиран шофьор или такъв, който тероризира София. 240 км в час на "Ботевградско шосе", 220 на бул. "България", това не може да продължава. Шепа тарикати, които си мислят, че за тях правилата не важат. Настояваме за по-голям бюджет на МВР за полицаи, които да бранят гражданите", заяви и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Снимка: Bulgaria ON AIR