Майката на убитото на пешеходна пътека дете в София: Още го чакам да се прибере

Според разследващите колата се е движела с 80 км/ч

03.09.2023 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Прокуратурата повдига обвинение за престъпление с умисъл на шофьора, убил 15-годишно момче снощи на пешеходна пътека в София. Според разследващите колата се е движела с 80 км/ч, без спирачен път.

На мястото на катастрофата близки на загинали на пътя в този момент се събират на протест. Той е под наслов "Бездействието убива децата". На пешеходната пътека, където детето беше убито, хората оставят цветя, за да почетат паметта му.

А водачът остава в ареста за 72 часа, след което ще му бъдат повдигнати обвинения. Заедно с него в колата са били приятелката му и нейната дъщеря. Това, което споделила тя пред разследващите, е, че поведението му не подсказвало, че той е неадекватен.

От района са иззети видеозаписи, разпитани са свидетели. Според разследващите той не е имал никакво намерение да спре на пешеходната пътека и действията са направени с умисъл.

"Толкова спокоен, все още го чакам да се прибере. Колко семейства почерниха тези хора?", попита майката на убитото момче.

"Това е причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение. Квалификацията на деянието е, че това е станало при евентуален умисъл. Това е аналог на катастрофата с Милен Цветков", каза зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Автомобилът не се води на името на 37-годишния мъж, а той е карал с висока скорост.

"Може би е в рамките на 80 км в час. Няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище, където в близост има и заведения. Там кръстовищата са едно до друго и не предполага движение с висока скорост", допълни Илиев.

Шофьорът е бил и под въздействието на алкохол.

"Според експертизата промилите са му 2. Той е разчитал на случайността и не е предприел никакви действия за предотвратяване на ПТП", категоричен е Иво Илиев.

Оказва се, че 37-годишният мъж не е бил сам в колата. 

"Водачът на автомобила е бил придружаван от жена и нейното дете. Не се е опитала да го спре, тъй като според нея той не е имал неадекватно поведение или поведение на лице употребило алкохол", поясни директорът на СДВР Любомир Николов.

Живеещи в района на инцидента казват, че често през тази пешеходна пътека се преминава с несъобразена скорост, въпреки знака.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Bulgaria ON AIR